zupa serowo - porowa z pulpecikami

4.47 (168 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna, sycąca i szybka :)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pulpeciki:
    0,5 kg mięsa mielonego (sprawdzi się wieprzowe jak i drobiowe)
    1 jajo
    2 ząbki czosnku zmiażdżonego (opcjonalnie)
    0,5 namoczonej, odciśniętej i zmielonej z mięsem kajzerki
    1 mała cebula
    sól, pieprz mielony

    dodatkowo:
    2 średnie pory (tylko biała i seledynowa część)
    3 serki topione śmietankowe po 100 g (razem 300 gramów, mogą być również smakowe)
    2 garście włoszczyzny mrożonej krojonej w paski
    sól, biały lub czarny mielony pieprz
    2 liście laurowe
    około 2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego
    1 łyżka masła lub oleju do zblanszowania porów

    dodatkowo do podania:
    grzanki, makaron, ryż lub ziemniaki
    siekana natka pietruszki lub koperek
Wystaw ocenę:

4.47 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pulpety Ser

Zupa serowo - porowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymieszać dokładnie z jajem, kajzerką, drobno posiekaną cebulą, przyprawami, następnie uformować kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego.
    Mięso wrzucić do gotującego bulionu, dodać liście laurowe, zagotować mieszając delikatnie (można zdjąć szumy jeśli komuś przeszkadzają), trzymać na gazie pod przykryciem przez około 15 minut, potem wrzucić włoszczyznę, zagotować.

    W tym czasie na maśle lub oleju krótko przesmażyć posiekane w paseczki pory, wrzucić do zupy, gotować około 5 minut.

    Na koniec wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki serki topione, podgrzewać na małym ogniu do ich całkowitego rozpuszczenia, doprawić finalnie.

Porady

Podawać z grzaneczkami, makaronem, ziemniakami lub ryżem i siekaną zieleniną. Uwaga: Jeśli podajemy z ziemniakami wrzucamy je pokrojone w kostkę razem z włoszczyzną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować