Domowy i zdrowy chleb bez ulepszaczy z chrupiącą skórką.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
300 g zakwasu
480 g mąki pszennej typ 750
16 g soli
320 ml wody
2 łyżki przyprawy suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem( opcjonalnie)
1 łyżka czarnuszki do posypania
Chleb pszenny na żytnim zakwasie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wsypać do szklanej miski i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do blachy (14 cm na 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do nie nagrzanego piekarnika na 4 godziny ( dotąd aż podwoi swoją objętość ). Przed pieczeniem posmarować chleb wodą i posypać czarnuszką. Piec przez 45 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Komentarze