Chleb pszenny na żytnim zakwasie.

4 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Domowy i zdrowy chleb bez ulepszaczy z chrupiącą skórką.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 g zakwasu
    480 g mąki pszennej typ 750
    16 g soli
    320 ml wody
    2 łyżki przyprawy suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem( opcjonalnie)
    1 łyżka czarnuszki do posypania
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Chleb na zakwasie

Chleb pszenny na żytnim zakwasie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wsypać do szklanej miski i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do blachy (14 cm na 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do nie nagrzanego piekarnika na 4 godziny ( dotąd aż podwoi swoją objętość ). Przed pieczeniem posmarować chleb wodą i posypać czarnuszką. Piec przez 45 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować