Zupa porowa

4.9 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zielony akcent na zimowym stole, chociaż nie tylko, bo świeże pory są przecież dostępne przezcały rok. Zupa jest pożywna i bardzo smaczna.

Składniki:

  • ● 2-3 duże pory
    ● 2 podłużne ziołowe serki topione
    ● kostka rosołowa
    ● sól
    ● pieprz
    ● grzanki
    ● maggi do smaku
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.9 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory (białe części) dokładnie
    myjemy pod strumieniem
    bieżącej wody, osączamy
    i kroimy w cienkie plasterki. Na
    patelni rozgrzewamy olej
    i na małym ogniu podsmażamy
    plasterki pora, aż zupełnie
    zmiękną. Podczas smażenia cały czas mieszamy, żeby pory
    się nie przypaliły.
  • Zupa porowa 2. Do średniej wielkości garnka
    wlewamy litr wody, doprowadzamy
    do wrzenia i wrzucamy
    kostkę rosołową.
    Dodajemy podsmażone pory
    i gotujemy 10 minut. Pod koniec
    gotowania wkładamy do
    zupy pokrojone na mniejsze
    kawałki serki topione i gotując
    na małym ogniu, cały czas
    mieszamy, aż serki się całkowicie
    rozpuszczą.
  • 3. Zupę przyprawiamy do
    smaku maggi, solą oraz świeżo
    zmielonym pieprzem. Rozlewamy
    do talerzy i posypujemy
    grzankami. Podajemy
    bardzo gorącą.

Porady

● Zupę można zmiksować na krem i podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym albo tostami pszennymi. ● Zupa będzie miała lepszy smak, jeśli dodamy do niej szczyptę gałki muszkatołowej, a przed podaniem posypiemy ją drobniutko posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować