• 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta i smaczna zupa porowa to świetny pomysł na szybki obiad. Można też podać jako zupę krem z grzankami i serem żółtym.
Idealna dla każdego

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 pory
    3 cebule
    6 ziemniaków
    3 ząbki czosnku
    Kawałek selera
    1 pietruszka
    100 ml mleka
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki śmietany
    Sól pieprz do smaku
    Tymianek i gałka muszkatołowa do smaku
    3 łyżki masła
    Serek topiony 100g


    Dodatkowo
    Grzanki
    100 g startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem z pora

Zupa porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory oczyść, opłukaj i pokrój w pół plasterki.
    Cebule i czosnek obierz pokrój w paski.
    Ziemniaki obierz, opłukaj pokrój w kostkę.
    Selera i pietruszkę, obierz opłucz zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

    Masło rozgrzej na patelni dodaj cebulę, czosnek, pora, selera i pietruszkę.
    Duś około 15 minut.
    Warzywa przełóż do garnka dodaj ziemniaki i zalej wodą. Całość gotuj do miękkości ziemniaków.
    Pod koniec dodaj mleko, sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem i przyprawami.
    W ciepłej zupie rozpuść serek topiony i dodaj do zupy, na koniec zageść śmietaną.

Porady

Zupę możesz podać z w takiej wersji lub zmiksować i podać jako zupę krem. Wierzch zupy posyp grzankami i startym żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować