Zupa kurkowa

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybka w wykonaniu i niezwykle aromatyczna zupa kurkowa, która świetnie smakuje nie tylko w sezonie grzybowym. Można przyrządzić ją również z mrożonych kurek i będzie równie smaczna.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    1 cebula
    2 ziemniaki
    1 marchew
    350 g obranych i sparzonych we wrzątku z solą kurek (w ten sposób łatwo się je oczyszcza i nie trzeba ich gotować)
    1 ząbek czosnku pokrojony w plastry
    1 litr wrzątku
    1 kostka bulionowa
    Sól
    Pieprz
    1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
    200 g śmietanki 30% lub 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Zupa kurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i zeszklić na maśle. Wodę zagotować w garnku.
  • 2. Do wody wrzucić kostkę rosołową. Kurki dodać na patelnię i smażyć 7-10 minut.
  • 3. Do bulionu dodać warzywa obrane i pokrojone w małą kostkę. Podsmażone kurki dorzucić do garnka i całość gotować, aż warzywa zmiękną.
  • 4. Pod koniec doprawić do smaku, dodać śmietankę i gotować jeszcze kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować