Aromatyczna zupa kurkowa o bogatym aromacie i smaku. Kwintesencja jesieni. Jedna ze smaczniejszych zup, jakie miałam okazję próbować.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 łyżki masła
1 cebula
2 ziemniaki
1 marchew
350g obranych i sparzonych we wrzątku z solą kurek (w ten sposób łatwo się je oczyszcza i nie trzeba ich gotować)
1 ząbek czosnku pokrojony w plastry
1 litr wrzątku
1 kostka bulionowa
Sól
Pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
200g śmietanki 30% lub 18%
1.Grzyby oczyścić (ja sparzam je wrzątkiem i posypuję solą- w ten sposób łatwo pozbywam się zanieczyszczeń i nie muszę dodatkowo gotować grzybów. Czynność powtarzam 3 razy).
2.Masło roztopić na patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć na złoto. Dodać i podsmażyć kurki, aż woda odparuje. W garnku zagotować wodę i dodać kostkę rosołową.
3.Do garnka z bulionem wrzucić pokrojone w małą kostkę warzywa, dodać kurki i całość gotować do miękkości warzyw.
4.Doprawić przyprawami, dodać śmietankę i pogotować 5 minut.
Komentarze