Zupa kurkowa

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczna zupa kurkowa o bogatym aromacie i smaku. Kwintesencja jesieni. Jedna ze smaczniejszych zup, jakie miałam okazję próbować.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    1 cebula
    2 ziemniaki
    1 marchew
    350g obranych i sparzonych we wrzątku z solą kurek (w ten sposób łatwo się je oczyszcza i nie trzeba ich gotować)
    1 ząbek czosnku pokrojony w plastry
    1 litr wrzątku
    1 kostka bulionowa
    Sól
    Pieprz
    1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
    200g śmietanki 30% lub 18%
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Zupa kurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić (ja sparzam je wrzątkiem i posypuję solą- w ten sposób łatwo pozbywam się zanieczyszczeń i nie muszę dodatkowo gotować grzybów. Czynność powtarzam 3 razy).
  • 2. Masło roztopić na patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć na złoto. Dodać i podsmażyć kurki, aż woda odparuje. W garnku zagotować wodę i dodać kostkę rosołową.
  • 3. Do garnka z bulionem wrzucić pokrojone w małą kostkę warzywa, dodać kurki i całość gotować do miękkości warzyw.
  • 4. Doprawić przyprawami, dodać śmietankę i pogotować 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować