Bananowo-kakaowe ciasto z kremem śmietankowym i solonym karmelem

wyświetlono: 189 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Przepyszne i łatwe w wykonaniu ciasto bananowo-kakaowe z kremem śmietankowym i solonym karmelem.

opublikowany: 27.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • na tortownicę 22cm:

    Ciasto:
    3 banany
    1 jajko
    110 g cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    250 g mąki pszennej typ 450
    20 g kakao naturalnego
    120 ml oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    200ml śmietanki 36% schłodzonej
    200g mascarpone schłodzonego
    2 łyżki cukru pudru

    Na górę:
    2 banany
    Kilka posiekanych orzechów włoskich

    Solony karmel do polania:
    250g drobnego cukru
    80g masła
    200ml śmietanki 30%
    1/2 łyżeczki soli
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Bananowo-kakaowe ciasto z kremem śmietankowym i solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować słony karmel: cukier skarmelizować na patelni z grubym dnem na bursztynowy kolor. Dodać masło, wymieszać do połączenia, dodać śmietankę i całość gotować około 2 min. Dodać sól i wystudzić.
  • 2. Jajko z cukrami ubić na sztywno. Banany rozgnieść widelcem. Suche składniki wymieszać razem.
  • 3. Do ubitej masy dodać suche składniki, olej i banany. wymieszać do połączenia.
  • 4. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasto piec około 30 min w 180 st. góra- dół do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić.
  • 5. Wszystkie składniki na krem włożyć do misy i ubić na sztywno. Wyłożyć na wystudzone ciasto. Na to ułożyć pokrojone banany i polać solonym karmelem. Można na wierzch posypać posiekane orzechy włoskie.

Porady

Banany przed położeniem na ciasto skropić sokiem z cytryny- dzięki temu nie zrobią się czarne.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE