Deser rafaello w pucharku

3.55 (22 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ten deser podbije każde lubiące kokos podniebienie: krem kokosowy na śmietance koksowej z batonikami o tym smaku. Można dla przełamania dać konfiturę owocową pomiędzy warstwy aby nadać kwaskowatości deserowi.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 20 małych pucharków na słodki stół lub 5 dużych pucharków:

    400ml mleka kokosowego (1 puszka)
    80g wiórków kokosowych
    200g białej czekolady
    200ml śmietanki 36% schłodzonej
    250g mascarpone schłodzonego
    1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
    2-3 princessy kokosowe

    Owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

3.55 (22 ocen)

Deser rafaello w pucharku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko kokosowe przelać do garnka, dodać wiórki kokosowe i gotować 30 minut do zgęstnienia masy.
  • 2. Dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić przez noc w lodówce.
  • 3. Następnego dnia ubić mascarpone, śmietankę i cukier puder na sztywny krem. Na koniec ręcznie wmieszać schłodzoną masę kokosową.
  • 4. Na dno pucharka nałożyć warstwę kremu, na to pokrojone na kawałki batoniki i układać na zmianę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować