Krem z borowików to propozycja na inną zupę grzybową niż zwykle. Klasyka wigilijna w nowoczesnym wydaniu. Polecam jest pyszna!
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
60 dag świeżych lub mrożonych borowików
2 cebule
50 g masła czosnkowego
1,5 litra bulionu warzywnego
10 dag serka topionego z pieczarkami
100 ml płynnej śmietany
1 łyżka startego selera
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania
Krem z borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić opłukać pokroić na kawałki.(Kilka plasterków zostawić do dekoracji) Obraną cebulę posiekać drobno. W garnku rozgrzać masło, wsypać cebulę zeszklić, po chwili dodać starty na tarce seler, oraz borowiki, całość smażyć 5-6 minut,
2.po czym zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, na kilka minut przed końcem gotowania dodać serek topiony, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , zagotować, zestawić z ognia.
Odłożone plasterki borowików uprażyć na patelni z niewielka ilością oliwy. Zupę rozlać na talerze, udekorować borowikami oraz posypać natką. Podawać.
Porady
Jesli zupę gotujemy z mrożonych grzybów, borowiki dodajemy do zupy bez rozmrażania.
Komentarze