Krem z borowików

4.48 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Krem z borowików to propozycja na inną zupę grzybową niż zwykle. Klasyka wigilijna w nowoczesnym wydaniu. Polecam jest pyszna!

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dag świeżych lub mrożonych borowików
    2 cebule
    50 g masła czosnkowego
    1,5 litra bulionu warzywnego
    10 dag serka topionego z pieczarkami
    100 ml płynnej śmietany
    1 łyżka startego selera
    Sól i pieprz do smaku
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa Krem

Krem z borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Grzyby oczyścić opłukać pokroić na kawałki.(Kilka plasterków zostawić do dekoracji) Obraną cebulę posiekać drobno. W garnku rozgrzać masło, wsypać cebulę zeszklić, po chwili dodać starty na tarce seler, oraz borowiki, całość smażyć 5-6 minut,
  • Przygotowanie 2. po czym zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, na kilka minut przed końcem gotowania dodać serek topiony, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , zagotować, zestawić z ognia.
    Odłożone plasterki borowików uprażyć na patelni z niewielka ilością oliwy. Zupę rozlać na talerze, udekorować borowikami oraz posypać natką. Podawać.

Porady

Jesli zupę gotujemy z mrożonych grzybów, borowiki dodajemy do zupy bez rozmrażania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować