Zupa kurkowa z makaronem

4.5 (174 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sezon kurkowy trwa, więc trzeba go w pełni wykorzystać. Zupa jest pyszna, prosta w wykonaniu, zachwyci każdego, nie tylko wielbicieli grzybów :)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 l bulionu drobiowego
    500 g kurek
    200 g makaronu nitki Lubella Jejeczna 5 Jaj
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 cebula
    3 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    pół szklanki śmietany 18 proc.
    1 łyżka masła
    olej do smażenia
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa kurkowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w posolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą.
  • Zupa kurkowa z makaronem 2. Kurki umyć, oczyścić, osuszyć. Drobno pokroić i wrzucić na gorący olej. Dusić tak długo, aż prawie caly płyn odparuje. Cebulę posiekać i dołożyć do grzybów z łyżką masła. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli.
  • Zupa kurkowa z makaronem 3. Bulion zagotować, dodać ziele angielskie i listki laurowe. Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Dorzucić do bulionu i gotować do miękkości. Dodać usmażone kurki z cebulą, chwilę razem podgotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Gotową zupę zabielić śmietaną i podawać z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować