Zupa kurkowa

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta zupa to smak mojego dzieciństwa. Razem z Dziadkiem chodziłam na kurki a potem gotowaliśmy wielki garnek zupy. Była najlepsza pod słońcem :)

Składniki:

  • 20 dag kurek
    cebulka
    2 łyżki masła
    1/2 kg ziemniaków
    1,5 l wywaru grzybowego (ew. jarzynowego)
    100ml śmietany
    natka pietruszki
    sól, świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyścić, opłukać i osuszyć. Większe pokroić. Na dużej patelni rozpuścić masło i przesmażyć posiekaną cebulkę i kurki (ok 10 min). Lekko posolić i popieprzyć.
  • 2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wywar grzybowy doprowadzić do wrzenia, wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przesmażone kurki i zahartowaną gorącym wywarem śmietanę. Ew. doprawić do smaku. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki.

Porady

Wywar grzybowy można zastąpić tym z kostki. Wtedy rozpuszczamy 1 kostkę grzybową w 1,5l wrzątku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować