Chleb z ziarnami na zakwasie

wyświetlono: 144 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszny i zdrowy chleb na zakwasie to porcja zdrowia.

opublikowany: 27.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • na keksówkę 8x25cm:

    400 g aktywnego zakwasu żytniego
    150 ml wody
    100 g maki żytniej jasnej lub razowej
    300 g mąki pszennej chlebowej
    3/4 łyżki soli
    1-2 łyżeczki cukru trzcinowego

    Do posmarowania i posypania:
    1 jajko
    ziarna słonecznika i dyni

    Do wysmarowania i posypania:
    Masło
    otręby
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Chleb z ziarnami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na chleb (oprócz ziaren i jajka) włożyć do misy i wyrobić na jednolite ciasto (będzie klejące). Ciasto przykryć na godzinę.
  • 2. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami. Wierzch ciasta natłuścić. Przykryć foremkę folią spożywczą na kilka godzin (aż ciasto podwoi objętość).
  • 3. Wyrośnięte ciasto posypać ziarnami, wstawić do piekarnika i włączyć go na 200 stopni góra-dół. Chleb piec około godziny. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Porady

Można na dół wstawić blaszkę z wodą wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE