Zupa krem z cukinii i zielonego groszku

3.6 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wiosenna, zielona zupa krem z cukinii i zielonego groszku to propozycja na pyszny, zdrowy, a zarazem lekki posiłek. Idealnie kremowa, podana z chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni i odrobiną śmietany.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g cukinii
    1/2 średniego pora (jasna i jasnozielona część)
    3/4 szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    szczypta cukru
    800 ml bulionu warzywnego lub wody
    2 duże ząbki czosnku
    1 mały pęczek natki pietruszki
    kilka listków lubczyku
    1/4 łyżeczki suszonego tymianku
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    Do podania:
    śmietana 18%
    3 łyżki prażonych pestek dyni
Wystaw ocenę:

3.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z cukinii i zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić masło z olejem, dodać pokrojonego pora i szczyptę cukru, zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli jest młoda wraz ze skórką), natkę, lubczyk, tymianek, posiekany czosnek, bulion. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodać groszek i gotować kilka minut. Zupę zblendować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać ze śmietaną i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Porady

Zupę można podać także z groszkiem ptysiowym, grzankami itp, a śmietanę 18% zastąpić 30%.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Groszek zielony Por Pestki dyni

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować