Zupa krem z cukinii

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

... pyszna, zdrowa i zielona ;)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki rosołu
    1 kg cukinii
    2 średniej wielkości ziemniaki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    1 kostka serka topionego
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    świeżo zmielony biały pieprz

    do podania:
    4 czubate łyżki uprażonych pestek dyni
    2 łyżki drobno posiekanego pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Pesto

Zupa krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą i osuszoną cukinię pokrój na większą kostkę.
    Cebulę pokrój na drobną kostkę. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Ziemniaki pokrój na kostkę takiej samej wielkości, co cukinię.
    W garnku z grubym dnem rozgrzej masło z olejem, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż zacznie się szklić. Dodaj czosnek i cukinię i często mieszając smaż na dużym ogniu aż cukinia zacznie się szklić.
    Do garnka wlej rosół, doprowadź do wrzenia. Dodaj ziemniaki i gotuj zupę do ich całkowitej miękkości. Około 15 minut.
    Zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i gałką oraz dodaj serek topiony. Mieszaj przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.
    Zupę przelej do miseczek, posyp pestkami dyni i świeżą pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować