Zupa krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i osuszoną cukinię pokrój na większą kostkę.
Cebulę pokrój na drobną kostkę. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Ziemniaki pokrój na kostkę takiej samej wielkości, co cukinię.
W garnku z grubym dnem rozgrzej masło z olejem, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż zacznie się szklić. Dodaj czosnek i cukinię i często mieszając smaż na dużym ogniu aż cukinia zacznie się szklić.
Do garnka wlej rosół, doprowadź do wrzenia. Dodaj ziemniaki i gotuj zupę do ich całkowitej miękkości. Około 15 minut.
Zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i gałką oraz dodaj serek topiony. Mieszaj przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.
Zupę przelej do miseczek, posyp pestkami dyni i świeżą pietruszką.
Komentarze