Żeberka w kapuście z grzybami i ziemniaki w mundurkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Żeberka w kapuście z grzybami i ziemniaki w mundurkach

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 700 g żeberek wieprzowych
    800 g kapusty kiszonej
    garść suszonych borowików
    1 cebula
    1 marchewka
    pół szkl wina czerwonego
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    listek laurowy
    kminek
    jałowiec
    majeranek
    tłuszcz do smażenia
    1 łyżka mąki na zasmażkę

    ziemniaczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Żeberka w kapuście z grzybami i ziemniaki w mundurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Moczymy grzybki wcześniej, następnie je gotujemy przez ok 10 min.
    Żeberka myjemy i obsmażamy na patelni na złoty kolor.
    Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą i zostawiamy na durszlaku by odciekła.
    Do głębokiej patelni wrzucamy posiekaną cebulę i podlewamy 2 łyżkami oleju, smażymy, dodajemy startą na tarce marchewkę. Następnie dodajemy kapustę, chwilę podsmażamy. Dodajemy przyprawy do smaku, grzybki i podlewamy wywarem z grzybków oraz winem. Wkładamy do kapusty podsmażone żeberka lekko je przykrywamy kapustą. Podlewamy jeszcze niewielką ilością wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok godzinę. W tym czasie możemy ugotować ziemniaczki. Kiedy mięso jest juz miękkie można odkryć potrawę w celu odparowania nadmiaru płynów. Przystępujemy do zrobienia zasmażki z tłuszczu i mąki. Żeberka juz można wyjąć z potrawy. Doprawiamy kapustę zasmażką i mieszamy. Wykładamy na półmisek kapustę, żeberka i ziemniaczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować