Żeberka duszone w kapuście

4.45 (164 ocen)

Danie sycące jednogarnkowe, w zasadzie można je przygotować o każdej porze roku, w tego, co akurat ma się pod ręką :)

Składniki:

  • Składniki (na 8 litrowy kociołek)
    2 kg żeberek
    2 kg kiszonej kapusty
    Ok. 0,5kg wędzonego boczku
    0,5 kg ziemniaków
    3-4 marchewki
    1-2 cebule
    1 główka czosnku (lub mniej, wg uznania)
    liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
    sól, pieprz
    kilka dużych liści kapusty
Wystaw ocenę:

4.45 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liśćmi kapusty wykładamy dno i boki garnka oraz odkładamy kilka na przykrycie duszonki od góry.
  • 2. Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki grubości około 0,5 cm. Cebule siekamy w grube pióra, boczek kroimy w plastry. Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • 3. Na liściach kapusty układamy plastry boczku, następnie kładziemy ziemniaki, pozostałe warzywa i żeberka i tak układamy warstwy aż do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy jeszcze plasterki boczku i całość przykrywamy liśćmi kapusty. Pamiętamy by warstwy doprawiać niewielką ilością soli, pieprzu, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Na koniec do garnka dolewamy wody spod kapusty.
  • 4. Pokrywę kociołka przykręcamy i gotowy kociołek stawiamy na palenisku. Czekamy około 90 min. Można w trakcie pieczenia, po ok. godzinie, zdjąć kociołek i sprawdzić, czy danie jest już gotowe. Ważne jest, aby ogień nie był duży, żeby prażonki się nie przypaliły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować