Danie sycące jednogarnkowe, w zasadzie można je przygotować o każdej porze roku, w tego, co akurat ma się pod ręką :)
Składniki:
Składniki (na 8 litrowy kociołek)
2 kg żeberek
2 kg kiszonej kapusty
Ok. 0,5kg wędzonego boczku
0,5 kg ziemniaków
3-4 marchewki
1-2 cebule
1 główka czosnku (lub mniej, wg uznania)
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
sól, pieprz
kilka dużych liści kapusty
Żeberka duszone w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liśćmi kapusty wykładamy dno i boki garnka oraz odkładamy kilka na przykrycie duszonki od góry.
2.Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki grubości około 0,5 cm. Cebule siekamy w grube pióra, boczek kroimy w plastry. Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
3.Na liściach kapusty układamy plastry boczku, następnie kładziemy ziemniaki, pozostałe warzywa i żeberka i tak układamy warstwy aż do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy jeszcze plasterki boczku i całość przykrywamy liśćmi kapusty. Pamiętamy by warstwy doprawiać niewielką ilością soli, pieprzu, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Na koniec do garnka dolewamy wody spod kapusty.
4.Pokrywę kociołka przykręcamy i gotowy kociołek stawiamy na palenisku. Czekamy około 90 min. Można w trakcie pieczenia, po ok. godzinie, zdjąć kociołek i sprawdzić, czy danie jest już gotowe. Ważne jest, aby ogień nie był duży, żeby prażonki się nie przypaliły.
Komentarze