Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

4.76 (214 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób

Bardzo prosty przepis na żeberka pieczone w kiszonej kapuście. Smaczny obiad bez większego nakładu pracy z którym każdy sobie poradzi.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 600 gramów mięsistych żeberek
    Marynata do mięsa
    ok. 8 łyżek oleju
    sól
    pieprz
    majeranek
    słodka papryka w proszku

    średniej wielkości cebula
    600/700 gramów kiszonej kapusty
    wegeta
    4/5 kulek ziela angielskiego
    3/4 liście laurowe
    1 szklanka wody lub bulionu
Wystaw ocenę:

4.76 (214 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy.
    Żeberka dzielimy na mniejsze części i smarujemy dokładnie marynatą. Najlepiej gdyby poleżały w marynacie minimum 1 godzinę.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka.
    Następnie żeberka obsmażamy z każdej strony na patelni.
    Na tej samej patelni krótko przesmażamy cebulę.
  • 3. Kapustę kiszoną jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy, odcedzamy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, wegetę, wodę lub bulion.
    Na kapustę przekładamy przesmażoną cebulę i żeberka ( kośćmi do góry) włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę i 15 minut pod przykryciem.( po ok 50 minutach pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni)
    15 minut przed końcem pieczenia, odkrywamy aby żeberka się lekko przyrumieniły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować