Żeberka zapiekane w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na kawałki po 2 żeberka. Każdy kawałek nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz posypujemy majerankiem, odstawiamy na godzinę.
Do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub garnka do zapiekania na dno wkładamy cebulę pokrojoną w ósemki, liście laurowe, ziele angielskie, namoczone suszone grzyby oraz żeberka w przyprawach. Posypujemy tymiankiem (posiekanym świeżym lub suszonym)
Bulion mieszamy z sosem sojowym,miodem i whiskey, przelewamy do naczynia z żeberkami.
Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Dusimy 1-1,5 godziny, przewracając mięso od czasu do czasu.
Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną, odciśniętą kiszoną kapustę i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut. Pod koniec duszenia do kapusty dodajemy mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody, mieszamy i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Komentarze