Żeberka zapiekane w kapuście

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

żeberka pieczone z zapiekanym bigosem

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
    8-10 żeberek (1 większy pasek)
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    30 g suszonych grzybów
    1/2 łyżeczki miodu
    2 liście laurowe
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka tymianku
    2 łyżki majeranku
    3 łyżki sosu sojowego
    4 łyżki whiskey (opcjonalnie)
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżki mąki
    2 szklanki bulionu
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Żeberka zapiekane w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na kawałki po 2 żeberka. Każdy kawałek nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz posypujemy majerankiem, odstawiamy na godzinę.
    Do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub garnka do zapiekania na dno wkładamy cebulę pokrojoną w ósemki, liście laurowe, ziele angielskie, namoczone suszone grzyby oraz żeberka w przyprawach. Posypujemy tymiankiem (posiekanym świeżym lub suszonym)
    Bulion mieszamy z sosem sojowym,miodem i whiskey, przelewamy do naczynia z żeberkami.
    Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
    Dusimy 1-1,5 godziny, przewracając mięso od czasu do czasu.
    Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną, odciśniętą kiszoną kapustę i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut. Pod koniec duszenia do kapusty dodajemy mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody, mieszamy i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Mięso Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować