PrzyslijPrzepis.plhttps://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Żeberka zapiekane w kapuściehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/72/zeberka.jpeg44963000https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zeberka-zapiekane-w-kapuscie
500 g kapusty kiszonej
8-10 żeberek (1 większy pasek)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
30 g suszonych grzybów
1/2 łyżeczki miodu
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki majeranku
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki whiskey (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
Sposób przygotowania przepisu:
Żeberka zapiekane w kapuście
1.
Mięso kroimy na kawałki po 2 żeberka. Każdy kawałek nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz posypujemy majerankiem, odstawiamy na godzinę.
Do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub garnka do zapiekania na dno wkładamy cebulę pokrojoną w ósemki, liście laurowe, ziele angielskie, namoczone suszone grzyby oraz żeberka w przyprawach. Posypujemy tymiankiem (posiekanym świeżym lub suszonym)
Bulion mieszamy z sosem sojowym,miodem i whiskey, przelewamy do naczynia z żeberkami.
Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Dusimy 1-1,5 godziny, przewracając mięso od czasu do czasu.
Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną, odciśniętą kiszoną kapustę i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut. Pod koniec duszenia do kapusty dodajemy mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody, mieszamy i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze