Piekielnie dobre żeberka w kapuście, niebanalne połączenie warzyw i przypraw sprawi, iż tak przygotowane żeberka zachwycą nas smakiem i staną się wytwornym daniem.
20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
• 1 kg żeberek wieprzowych
• 800 g kapusty kiszonej
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 duża marchew
• Olej do smażenia
• 850 ml wody
• 1 kostka rosołowa
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1/2 łyżeczki kminku
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 2 listki laurowe
• 1 łyżeczka pieprzu
• 1 łyżeczka soli
Żeberka w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myję, osuszam, kroję w paski. Doprawiam solą oraz pieprzem i podsmażam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor, następnie podlewam wodą i gotuję do miękkości mięsa.
2.Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju na drugiej patelni typu Wok. Do cebuli dodaję obraną i startą na tarce marchew.
Kapustę przelewam zimną wodą, odciskam sok i kroję drobno, następnie przekładam do warzyw na patelnie.
Warzywa podlewam wodą, dodaję kostkę rosołową, majeranek, paprykę słodką, pieprz, kminek, ziele angielskie, listki laurowe i gotuję.
Przed podaniem mięso łączę z kapustą.
Gotowe.
Smacznego.
Komentarze