Żeberka duszone w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę do czosnku i nacieramy żeberka. Żeberka oprószamy przyprawą do żeberek, pieprzem cayenne oraz słodką papryką.
2.Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3.Na rozgrzanej patelni szybko obsmażamy żeberka na złoty kolor bez dodawania tłuszczu gdyż żeberka wypuszczą swój własny tłuszcz. Gdy każde żeberko przysmażymy ściągamy z patelni i wkładamy cebulę, podsmażamy. Gdy cebula się zrumieni dodajemy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, podlewamy odrobiną wody. Na kapuście układamy żeberka.
4.Gotujemy do miękkości od czasu do czasu mieszając, jeśli trzeba, żeberka w kapuście przyprawiamy do smaku. Smacznego!
Porady
Do kapusty można dodać pieczarki. Przypraw używamy według własnego smaku.
Komentarze