Żeberka duszone w kapuście

4.87 (208 ocen)

Bardzo lubimy takie żeberka w kapuście. Szybko się je robi ale są bardzo smaczne.

Składniki:

  • ok 1 kg żeberek
    0,5 kg kapusty kiszonej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    przyprawa do żeberek
    słodka papryka
    pieprz cayenne
    liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    3 ziarenka czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.87 (208 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Żeberka duszone w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żeberka w kapuście - przyprawianie żeberek 1. Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę do czosnku i nacieramy żeberka. Żeberka oprószamy przyprawą do żeberek, pieprzem cayenne oraz słodką papryką.
  • żeberka w kapuście - poszatkowana kapusta kiszona 2. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Duszenie żeberek w kapuście 3. Na rozgrzanej patelni szybko obsmażamy żeberka na złoty kolor bez dodawania tłuszczu gdyż żeberka wypuszczą swój własny tłuszcz. Gdy każde żeberko przysmażymy ściągamy z patelni i wkładamy cebulę, podsmażamy. Gdy cebula się zrumieni dodajemy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, podlewamy odrobiną wody. Na kapuście układamy żeberka.
  • żeberka w kapuście 4. Gotujemy do miękkości od czasu do czasu mieszając, jeśli trzeba, żeberka w kapuście przyprawiamy do smaku. Smacznego!

Porady

Do kapusty można dodać pieczarki. Przypraw używamy według własnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować