Miodownik z powidłami wiśniowymi

3.49 (43 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne miodowe przekładane ciasto, z kremem budyniowym, masą krówkową i orzechami włoskimi, którego słodycz idealnie przełamuje kwaskowatość powideł wiśniowych . Idealny na świąteczny stół jak również na każdą inną okazję.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    550 g mąki pszennej
    200 g masła
    200 g cukru pudru
    2 jajka
    2 łyżki naturalnego miodu
    2 łyżki mleka
    1 łyżka sody oczyszczonej

    Masa orzechowa:
    250 g posiekanych orzechów włoskich
    100g cukru
    120 g masła
    2 łyżki naturalnego miodu

    Krem budyniowy:
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (ok. 40g)
    250 g masła
    100 g cukru
    350 ml mleka

    Dodatkowo:
    300 g powideł wiśniowych
    3/4 puszki masy krówkowej
Wystaw ocenę:

3.49 (43 ocen)

Miodownik z powidłami wiśniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie mąkę wymieszać z sodą, dodać masło, cukier puder i jajka, następnie dodać ostudzone mleko z miodem i zagnieść ciasto robotem kuchennym. Ciasto wyjąć z misy robota, wyłożyć na silikonową matę bądź stolnicę i krótko ugnieść. W razie gdyby zbyt mocno lepiło się do rąk - podsypać delikatnie mąką.
    Następnie ciasto podzielić na 3 równe części.
  • Miodownik 2. Dno formy o wymiarach 36x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C (góra-dół) przez ok. 12 minut. Gotowy placek wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
    W ten sam sposób upiec drugi placek i również ostudzić.

    Trzecią część ciasta wykleić w formie i odstawić na czas przygotowania masy orzechowej.
  • 3. Na patelni roztopić masło z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy włoskie i smażyć na małej mocy palnika ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzeci, jeszcze nie upieczony blat ciasta. Całość piec w temperaturze 180 °C (góra-dół) przez 12 minut. Gotowy placek pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Krem budyniowy: Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 350 ml mleka i z dodatkiem 100 g cukru. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą tak, by folia dotykała powierzchni budyniu, dzięki czemu na budyniu nie powstanie kożuszek. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo schłodzony budyń.
  • Miodownik 5. Do formy przełożyć pierwszy blat ciasta (bez orzechów). Rozsmarować równomiernie masę krówkową, a na nią połowę przygotowanego kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem ciasta (również bez orzechów), posmarować powidłami wiśniowymi i drugą połową kremu budyniowego. Na koniec przykryć blatem ciasta z orzechami i delikatnie docisnąć.
  • 6. Ciasto zostawić w chłodnym miejscu na około dobę, aż placki zmiękną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować