REKLAMA

Miodownik z powidłami wiśniowymi

wyświetlono: 9702 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 0

Pyszne miodowe przekładane ciasto, z kremem budyniowym, masą krówkową i orzechami włoskimi, którego słodycz idealnie przełamuje kwaskowatość powideł wiśniowych . Idealny na świąteczny stół jak również na każdą inną okazję.

opublikowany: 13.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    550 g mąki pszennej
    200 g masła
    200 g cukru pudru
    2 jajka
    2 łyżki naturalnego miodu
    2 łyżki mleka
    1 łyżka sody oczyszczonej

    Masa orzechowa:
    250 g posiekanych orzechów włoskich
    100g cukru
    120 g masła
    2 łyżki naturalnego miodu

    Krem budyniowy:
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (ok. 40g)
    250 g masła
    100 g cukru
    350 ml mleka

    Dodatkowo:
    300 g powideł wiśniowych
    3/4 puszki masy krówkowej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie mąkę wymieszać z sodą, dodać masło, cukier puder i jajka, następnie dodać ostudzone mleko z miodem i zagnieść ciasto robotem kuchennym. Ciasto wyjąć z misy robota, wyłożyć na silikonową matę bądź stolnicę i krótko ugnieść. W razie gdyby zbyt mocno lepiło się do rąk - podsypać delikatnie mąką.
    Następnie ciasto podzielić na 3 równe części.
  • Miodownik 2. Dno formy o wymiarach 36x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C (góra-dół) przez ok. 12 minut. Gotowy placek wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
    W ten sam sposób upiec drugi placek i również ostudzić.

    Trzecią część ciasta wykleić w formie i odstawić na czas przygotowania masy orzechowej.
  • 3. Na patelni roztopić masło z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy włoskie i smażyć na małej mocy palnika ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzeci, jeszcze nie upieczony blat ciasta. Całość piec w temperaturze 180 °C (góra-dół) przez 12 minut. Gotowy placek pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Krem budyniowy: Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 350 ml mleka i z dodatkiem 100 g cukru. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą tak, by folia dotykała powierzchni budyniu, dzięki czemu na budyniu nie powstanie kożuszek. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo schłodzony budyń.
  • Miodownik 5. Do formy przełożyć pierwszy blat ciasta (bez orzechów). Rozsmarować równomiernie masę krówkową, a na nią połowę przygotowanego kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem ciasta (również bez orzechów), posmarować powidłami wiśniowymi i drugą połową kremu budyniowego. Na koniec przykryć blatem ciasta z orzechami i delikatnie docisnąć.
  • 6. Ciasto zostawić w chłodnym miejscu na około dobę, aż placki zmiękną.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Miodownik z powidłami

Ciasto jest przepyszne z dodatkiem powideł śliwkowych nie jest takie słodkie.

kategoria: miodownik Desery opublikowany: 10.11.2014 | wyświetlono: 2146 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska Marta Ryżek-Kalkowska

Sernik z powidłami śliwkowymi

POWIDŁA DODAJĄ Sernikowi WYJĄTKOWEGO SMAKU.

kategoria: Ciasta serniki kruche ciasto Desery powidła Ciasto opublikowany: 21.04.2014 | wyświetlono: 3948 Książki kucharskie: 22 | Polecenia: 5
Dodane przez: Konto nieaktywne

Najprostszy miodownik

Smaczne, aromatyczne, zawsze udane ciasto z dodatkiem miodu i masy z kaszy manny. Ulubione mojej córki.

kategoria: Ciasta miodownik Desery Ciasto opublikowany: 20.01.2014 | wyświetlono: 9151 Książki kucharskie: 18 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE