Wiśniowy kopiec kreta

5 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jest to ciasto, które wymaga nieco czasu i wysiłku, ale smak i zachwyt gości jest niesamowity. Moim zdaniem dodanie wiśni zamiast klasycznych bananów powoduje, że wypiek nabrał nieco kwaśniejszego smaku. jest to deser, który zachwyci domowników i gości oraz uratuję nie jedno przyjęcie. Siłą tego wypieku jest jego efektowny wygląd, smak oraz aromat.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto czekoladowe
    250 g mąki pszennej
    120 g cukru
    100 ml oleju
    100 ml mleka 3,2%
    50 g kakao
    10 g proszku do pieczenia
    5 jajek
    masa śmietankowa
    300 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    120 g cukru pudru
    50 g czekolady
    20 g śmietanfixu
    dodatkowo
    100 g wiśni
    50 g cukru
    15 g dżemfixu
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Wiśniowy kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej i mleko. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.
    Masa śmietankowa: Zimną śmietanę miksujemy na puch. Dodajemy cukier puder i śmietnafix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do masy. Mieszamy.
    Dodatkowo: Wiśnie drylujemy lub używamy mrożonych. Gotujemy wraz z cukrem w garnku. Dodajemy dżemfix. Mieszamy. Studzimy.
    Ze spodu ciasta wykrawamy dno zostawiając rant. W środku spodu układamy wiśnie. Na wiśniach układamy krem. Pozostałe ciasto rozkruszamy na wierzchu kremu. ciasto chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Jajka Mąka pszenna Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować