Ciasto SŁONECZNIKOWIEC-po prostu wspaniałe

3.78 (64 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zawsze robi wrażenie, jest wysokie, eleganckie i świetnie sprawdzi się podczas każdej okazji. Składa się z mięciutkiego, puszystego kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, przełożonego kremem kajmakowym z dodatkiem prażonego słonecznika. Górę ciasta wieńczy bita śmietana posypana również prażonym słonecznikiem. Ciasto jest wspaniałe

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *proporcje są na dużą blaszkę ok 25x35cm

    *szklanka u mnie to zawsze 250ml*





    BISZKOPT

    - 6 jajek

    -3/4 szkl cukru

    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

    -1 niepełna szkl mąki pszennej tortowej

    -2 łyżki kakao



    PRAŻONY SŁONECZNIK

    -100g masła

    -4 łyżki mleka

    -pół szkl cukru pudru

    -łyżka miodu

    -cukier waniliowy

    -300g ziaren słonecznika





    KREM

    -puszka masy kajmakowej ok 400g

    -1,5 szkl mleka

    -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g

    -250g masła

    -2/3 prażonego słonecznika





    ŚMIETANKA

    -1,5 łyżki żelatyny

    -125ml wrzątku

    -500ml śmietanki 36%

    -2,5 łyżki cukru pudru



    PONCZ

    -kawa rozpuszczalna
Wystaw ocenę:

3.78 (64 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt kakaowy

Ciasto słonecznikowiec-po prostu wspaniałe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń śmietankowy gotujemy w 1,5 szkl mleka-studzimy. (budyniu nie słodzimy)

    SŁONECZNIK

    Na patelnię dajemy masło, miód, cukier waniliowy, cukier puder, mleko i podgrzewamy. Gdy całość się rozpuści i będzie się gotować wsypujemy ziarna słonecznika. Mieszamy i prażymy na złoty kolor. Ważne by nie przypalić słonecznika bo będzie gorzki.

    Uprażony złocisty słonecznik studzimy-po ostudzeniu stwardnieje, łamiemy go i siekamy nożem lub rozdrabniamy w malakserze.


    BISZKOPT

    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia.

    Następnie wciąż miksując dodajemy żółtka.

    Na koniec dodajemy sypkie składniki czyli mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy delikatnie łyżką.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto.

    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut do suchego patyczka. Biszkopt pięknie wyrasta. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.

    KREM

    Do miski dajemy masło w temp pokojowej, ucieramy je na puch i stopniowo dodajemy ostudzony budyń (też w temp pokojowej)

    Do kremu dodajemy masę kajmakową (też w temp pokojowej) i 2/3 uprażonego słonecznika (resztę zostawiamy do posypania ciasta)


    Wszystko dokładnie miksujemy. Masa kajmakowa i słonecznik słodzą nam krem.
    Pierwszy spód biszkoptu nasączamy kawą i wykładamy na niego krem.


    Wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem.

    Drugi spód też nasączamy kawą.

    Do miseczki dajemy 1,5 łyżki żelatyny i 125ml gorącej wody-mieszamy i studzimy.

    Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy 2,5 łyżki cukru pudru-miksujemy.

    Na koniec wciąż miksując dodajemy ostudzoną żelatynę-miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach i od razu wykładamy na ciasto-wyrównujemy i posypujemy resztą słonecznika.

    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc tak by smaki miały czas się "przegryźć"

    Ciasto jest bardzo stabilne, pięknie się kroi. Robi wrażenie, ponieważ pięknie wygląda i na prawdę wspaniale smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować