Wiosenna zupa krem z czosnku niedźwiedziego

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa na bazie czosnku niedźwiedziego z dodatkiem ziemniaków.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
    4 ziemniaki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka masła
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    1 litr wywaru warzywnego
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
    4 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wiosenna zupa krem z czosnku niedźwiedziego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki czosnku wymyć i pokroić, cebulę i jeden ząbek czosnku posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
    Rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę i czosnek, następnie dodać ziemniaki i często mieszając smażyć jeszcze 5 minut, dodać wywar i gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
    Zupę lekko przestudzić, dodać zmiażdżony drugi ząbek czosnku i zmiksować, Następnie znów podgrzać i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i kleksem śmietany.

Porady

Zamiast Kwaśnej śmietany można dodać jogurt naturalny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Czosnek niedźwiedzi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować