Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Nadeszła długo oczekiwana wiosna! Z jej początkiem mamy szczególną ochotę na zmianę swojego menu na lżejsze, orzeźwiające i kolorowe. Wiosenna sałatka w stylu fit to doskonała propozycja na początek wiosny. Jest świeża i lekka, a zarazem bardzo zdrowa i pożywna. Łagodny, słodkawy i lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego nadaje sałatce niezwykłej świeżości. Talerz pełen wiosennych rozmaitości, który świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Bardzo gorąco Wam polecam!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g młodych liści czosnku niedźwiedziego
    6 jajek
    150 g twarogu
    100 g sera feta
    12 rzodkiewek
    12 pomidorków śliwkowych
    1 dojrzałe awokado
    3-4 łyżki jogurtu greckiego
    3 łyżki szczypiorku

    Sos

    200 g jogurtu greckiego
    2 łyżki świeżego koperku
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Po wystudzeniu jajka obieramy.
    Do twarogu dodajemy fetę i jogurt grecki. Rozgniatamy widelcem i mieszamy tak, aby powstała gładka masa. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Masa powinna być dość gęsta, aby z łatwością zrobić serowe kulki. Gęstość regulujemy jogurtem naturalnym. Formujemy niewielkie kuleczki.
    Na talerzyku układamy porcję liści czosnku, pokrojonych w mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojone w półplasterki rzodkiewki, pomidorki i połówki jajka. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i zdejmujemy skórę. Kroimy w plastry i wykładamy na talerz. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

    Sos

    Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem lub podajemy go osobno.

    - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Jajka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować