Bardzo puszysty murzynek

4.49 (285 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Baaardzo puszysty, wilgotny, doskonały. Ukochane ciasto mojego męża i dzieci.Najlepszy murzynek przepisu mojej mamy po moich niewielkich modyfikacjach.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 200g masła
    ½ szklanki oleju
    2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    6 łyżek kakao
    miąższ z jednej laski wanilii lub aromat waniliowy
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    20g proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (285 ocen)

Bardzo puszysty murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bardzo puszysty murzynek 1. W garnku umieszczamy masło, olej. Gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao dobrze rozmieszane w wodzie. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Pół szklanki odlewamy na polewę. Resztę chłodzimy do temperatury pokojowej.

    Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Następnie dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy aż masa będzie jednolita. Wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm (lub kwadratowej 22x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach C.

    Wierzch ciasta smarujemy odłożoną wcześniej polewą. Kroimy po wystygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować