Klasyczny, znany nam wszystkim murzynek. Obłędnie wilgotny i wyrazisty w smaku. Zachowuję świeżość nawet na trzeci dzień. Jest bardzo popularnym i często robionym w Polsce ciastem. Palce lizać ;)
Składniki:
200 g masła
1,5 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
4 czubate łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
Murzynek- wilgotny i puszysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, ekstrakt, kakao, masło oraz mleko zagotować. Zdjąć z ognia, odlać niepełne pół szklanki i odstawić na bok (to będzie polewa murzynka). Odstawić masę do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie wmieszać ją do ciasta kakaowego za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej keksówki o długości 25-30 cm. Piec w 180 st.C około 35-45 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Ostudzonego murzynka polać odstawioną wcześniej polewą w szklance. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Poezja Smaku)
Komentarze