Murzynek - stary przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.margarynę, cukier, kakao i mleko włożyć do rondelka, postawić na małym gazie i podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i zagotują, gotować 3 minuty, odlać pół szklanki masy na polewę a resztę schłodzić.
Do schłodzonej masy dodać 3 żółtka i dobrze wymieszać dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować wszystkie składniki, białka z solą i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę i dodać do naszej masy, delikatnie mieszając
naszą masę przelałam do foremki keksowej o wymiarach 31x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, piekłam 50 minut w temperaturze 180C, po wyjęciu z piekarnika ciepłe ciasto posmarowałam wcześniej przygotowaną polewą i posypałam siekanymi orzechami włoskimi, można posypać wiórkami, migdałami bądź kolorową posypką.
Komentarze