Ciasto kremowe cappuccino z malinami

wyświetlono: 2788 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Ciasto ładnie wygląda i super sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z cienkiego kakaowego biszkoptu, pianki cappuccino z zanurzonymi malinami, krakersów oraz z kremu. Wydaje się czasochłonne, ale takie nie jest. Polecam

opublikowany: 05.08.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka ok 25x35cm



    KAKAOWY BISZKOPT



    -4 jajka

    -1/3 szkl cukru

    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    -łyżka mąki ziemniaczanej

    -3/4 szkl mąki pszennej tortowej

    -1,5 łyżki ciemnego kakao



    KREM



    -750ml mleka

    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

    -łyżka mąki pszennej

    -3/4 szkl cukru

    -cukier waniliowy

    -200g masła lub margaryny



    MASA CAPPUCCINO Z MALINAMI



    -2,5 łyżki żelatyny

    -125ml wrzątku

    -750ml śmietanki 30 lub 36%

    -ok 8 łyżek kawy cappuccino

    -ok 300g malin



    DODATKOWO



    -słone krakersy

    -czekolada do posypania
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Ciasto kremowe cappuccino z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do garnka dajemy budynie, mąkę, cukier, cukier waniliowy i mleko-dokładnie mieszamy i gotujemy budyń.Powstały budyń studzimy do temp pokojowej.



    BISZKOPT

    żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy 1/3 szkl cukru i miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-miksujemy.

    Na koniec dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 15 minut



    Ostudzony biszkopt można nasączyć kawą.

    PIANKA CAPPUCCINO

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia.

    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy kawę cappuccino-miksujemy.



    Na koniec wciąż miksując dodajemy żelatynę i chwilę miksujemy na najwyższych obrotach

    Do masy dodajemy maliny i wszystko delikatnie mieszamy i szybko wykładamy masę na biszkopt, ponieważ po dodaniu żelatyny zaczyna tężeć

    Na piankę cappuccino układamy krakersy (można je zastąpić herbatnikami lub pominąć)

    Ciasto wstawiamy do lodówki i robimy krem.

    Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i dodajemy stopniowo przygotowany wcześniej budyń w temp pokojowej.

    Krem wykładamy na ciasto, posypujemy dowolną czekoladą i wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE