Lekkie ciasto,wyraziste w smaku,które rozpływa się w ustach.Kopiec kreta robię bardzo często bo mój mąż je ubóstwia :)))
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto:
80 g czekolady deserowej
50 g czekolady mlecznej
100 ml mleka (plus 50 ml do nasączenia)
130 g masła
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
150 g cukru
250 g mąki
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
garść borówek
garść malin
1 duży banan
500 ml śmietanki 30%, schłodzonej
250 g mascarpone, schłodzonego
30 g cukru pudru
130 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
Kopiec kreta z bananami,malinami, borówkami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu odstawić do przestudzenia. .Mąkę, kakao, sól i proszek,wymieszać w misce.Jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać masę czekoladową, zmiksować.
Stopniowo dodawać suche składniki i miksować na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec ok 40 minut w 180 stopniach.
Po upływie czasu ciasto wyjąć i wystudzić. Ostrym nożykiem naciąć okrąg w cieście i łyżką wyjąć miąższ ze środka ciasta. Spód nasączyć 50 ml mleka. Okruchy zostawić do posypania wierzchu. W zagłębieniu ułożyć pokrojone w plastry banany oraz maliny i borówki.
W misie miksera ubić mascarpone, śmietankę, cukier puder na puszystą masę. Następnie dodać kawałeczki czekolady i wymieszać.Grubą warstwę kremu rozsmarować na owocach, zaokrąglając górę.Posypać pozostałymi okruchami ciasta. Smacznego.
Komentarze