Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Mąkę przesiej na stolnicę zrób zagłębienie wsyp sól wlej olej i gorącą wodę, zacznij wyrabiać ciasto. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.
Farsz
Borowiki opłukaj, zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj.
Kapustę kiszoną ugotuj, cebulę obierz ,pokrój i podsmaż na maśle. Wszystko razem zmiel w maszynce, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Okrasa
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na maśle na złoty kolor dopraw jarzynką.
Ciasto rozwałkuj i wycinaj kółka, na środek wkładaj po łyżeczce farszu, boki ciasta posmaruj wodą będą się lepiej zlepiały, i składaj na pół i sklejaj boki. Możesz to robić ręcznie lub za pomocą foremki do pierogów.
Pierogi ugotuj w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Podawaj okraszone cebulką.
Porady
Pierogi możesz przygotować w dzień wigilii lub wcześniej i zamrozić.
Komentarze