Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto
    600 g mąki
    2 łyżki oleju
    250 ml gorącej wody
    0,5 łyżeczki soli

    Farsz
    600 g kapusty kiszonej
    80 g suszonych borowików
    2 cebule
    2 łyżki mąki klarowanego
    Sól pieprz do smaku

    Składniki na okrasę
    2 cebule
    2 łyżki masła
    1/3 łyżeczki jarzynki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę przesiej na stolnicę zrób zagłębienie wsyp sól wlej olej i gorącą wodę, zacznij wyrabiać ciasto. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.


    Farsz
    Borowiki opłukaj, zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj.
    Kapustę kiszoną ugotuj, cebulę obierz ,pokrój i podsmaż na maśle. Wszystko razem zmiel w maszynce, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

    Okrasa
    Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na maśle na złoty kolor dopraw jarzynką.

    Ciasto rozwałkuj i wycinaj kółka, na środek wkładaj po łyżeczce farszu, boki ciasta posmaruj wodą będą się lepiej zlepiały, i składaj na pół i sklejaj boki. Możesz to robić ręcznie lub za pomocą foremki do pierogów.

    Pierogi ugotuj w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Podawaj okraszone cebulką.

Porady

Pierogi możesz przygotować w dzień wigilii lub wcześniej i zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować