Robiła je moja babcia,robi moja mama i ja też...są wspaniałe.Tradycyjne i bez watpienia zawsze wszystkim smakują.Sekretem jest idealne ciasto i doskonale doprawiony farsz.
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć w gorącej wodzie.Kapustę wraz z grzybami dusić 50 minut (na małym ogniu) w wodzie, w której moczyły się grzyby.Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę,zeszklić na oleju,dodać do kapusty.Pod koniec duszenia dodać do kapusty sól,pieprz i cukier,wymieszać.Wszystko przełożyć do malaksera,szatkować przez chwilę,ale niezbyt drobno,aby farsz po przekrojeniu pierogów wyglądał apetycznie.Odstawić,aby ostygł.
2.Makę przesiać przez sitko,wsypać do miski,dodać olej i sól.Zagotować wodę,polać nią makę,odstawić na 10 minut.Kiedy przestygnie,zagniatać ciasto.Jeżeli będzie zbyt gęste dodać ciepłej (nie gorącej)wody.Tak przygotowane ciasto jest miękkie i elastyczne.
3.Ciasto rozwałkować,szklanką wycinać krążki.
4.Farsz nałożyć na krążki ciasta,zlepić brzegi,ułożyć na blasze posypanej mąką.
5.W dużym garnku zagotować wodę,dodać sól,delikatnie wrzucać pierogi.Gotować 8-10 minut.Pierogi wyjmować z garnka łyżką cedzakową i układać na talerzach.Serwować gorące z prażoną cebulką.Są tradycyjne,wyśmienite,zawsze się udają.
Komentarze