Uszka wigilijne z kapustą i grzybami

  • wyświetlono: 966 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bez własnoręcznie zrobionych uszek nie mogą obejść się żadne święta. Te są pyszne i delikatne, ich smak pamięta się cały rok.

ania-gotuje
  • Średni

Składniki

CIASTO:
- mąka poznańska: 50 dekagramów
- jajo: 1 sztuka
- woda gorąca: 1 szklanka
- sól: 1 łyżeczka
FARSZ:
- kapusta kiszona: 0.5 kilograma
- grzyby suszone leśne: 0.5 szklanki
- cebula: 15 dekagramów
- ziele angielskie i liść laurowy (2 liście , 3 ziela): 5 sztuk

Sposób przygotowania przepisu:

Uszka wigilijne z kapustą i grzybami

  • 1. ciasto:
    mąkę mieszamy z solą, wbijamy do niej jajko i łączymy ciasto.
    Gdy mąka połączy się z jajkiem i utworzy drobne grudki, stopniowo wlewamy gorącą wodę, wyrabiamy kilka minut ok. 10.
    Gotowe ciasto wkładamy do woreczka, ważne jest to aby nie wyschło, nie przykrywamy tylko ciasta które aktualnie wałkujemy. Ciasto możemy odłożyć na chwilę aby odpoczęło,ok. 20-30 minut, jednak nie jest to konieczne, leżakowanie wpływa korzystnie na strukturę ciasta.
  • 2. Grzyby zalewamy 300 ml wrzątku. Odstawiamy do ostudzenia.
    Kapustę zalewamy namoczonymi grzybami, wody powinno być tyle aby kapusta była w niej zanurzona ale nie pływała, powinno jej być odrobinę więcej niż samej kapusty, dorzucamy ziele i liście, po czym dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • 3. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy z 1/3 łyżeczki solu na maśle.
  • 4. Gdy kapusta będzie miękka odcedzamy ją, jednak wywaru nie wylewamy. Taki wywar jest sekretnym składnikiem wigilijnej zupy grzybowej i wigilijnego barszczu, jeśli nie planujecie robić zakwasu buraczanego, doda on smaku waszej zupie. Liście laurowe i ziele angielskie usuwamy z mieszanki.
  • 5. Kapustę i grzyby drobno siekamy,mieszamy z cebulą, po czym część 1/2 farszu miksujemy lub przekręcamy przez maszynkę.
    Obie masy łączymy i doprawiamy.
  • 6. Ciasto dzielimy na 4 części.
    Pierwszą wałkujemy na grubość ok 3 mm,
    Wykrawamy nożem duży kwadrat, a jego dzielimy na mniejsze ok 4×4 cm.
    Każdy kwadrat faszerujemy 1/3 – 1/2 łyżeczki farszu, sklejamy wzdłuż przekątnej, sklejamy w trójkąt równoramienny po czym boki na przeciwległe sklejamy ze sobą, wkładając w uszko mały lub serdeczny palec, tak jest łatwiej.
  • Uszka wigilijne7. Tak przygotowane uszka gotujemy przez 3-4 minuty po wypłynięciu i podajemy do zupy lub mrozimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

zimakapusta kiszonaWigiliagrzybyświętaobiadwegetariańskieboże narodzeniekuchnia polskabarszczuszkaimprezypotrawy_wigilijneugość_Mikołaja

Komentarze

Podobne przepisy

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Dodane przez: Jaga85

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Uwielbiam zapach unoszący się po...

wigilijna kapusta z grochem

Dodane przez: karolinajedynak24

WIGILIJNA KAPUSTA Z GROCHEM I GRZYBAMI

Wigilia to czas gdzie spotyka się...

Wigilijna kapusta z grzybami

Dodane przez: rzelkazag

Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi

Święta już tuż tuż, więc dla tych,...

Uszka z grzybami

Dodane przez: Futka

Uszka z grzybami

Przepis na smakowite uszka do wigilijnego...

Uszka z kaszą gryczaną i grzybami.

Dodane przez: Świeca Urszula

Uszka z grzybami i kasza gryczaną

Uszka z kaszą i grzybami to tradycja...