PIEROGI z kapustą i grzybami - WIGILIJNE

4 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Pierogi to danie postne i nie może zabraknąć ich na wigilijnym stole- polane stopionym masłem. Moi domownicy na tą potrawę czekają cały rok. Jednym Boże Narodzenie kojarzy się z zapachem cynamonu, innym z prezentami i choinką, a jeszcze innym właśnie ze smakiem pierogów z kapustą i grzybami. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pierogów. Robię je parę dni przed świętami i mrożę. Tym sposobem przed Wigilią mam mniej roboty.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ciasto
    3 szkl mąki
    1 łyżka masła
    1/2 łyżeczki soli
    1 szkl. wrzątku


    farsz
    15 dag suszonych grzybów ( borowików)
    1,5 kg kapusty kiszonej
    1-2 cebule
    1 łyżka oleju
    sól pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Uszka

Pierogi z kapustą i grzybami - wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto
    Mąkę , masło, sól zalać wrzątkiem, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Wyrobić i gotowe. podzielić na 2 części- jedną włożyć do worka foliowego a druga rozwałkować na ok 5 mm i wykrawać krążki( cienką szklanką, kuflem). Nakładać po sporej łyżeczce farszu i lepić pierogi. Docisnąć brzeg widelcem.
  • 2. farsz
    Borowiki zalać wrzącą wodą i zostawić na noc, następnie w tej samej wodzie obgotować je. Odcedzić- wodę zostawić. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby -delikatnie podsmażyć. Kapustę kiszoną bardzo drobno posiekać ( ja mielę w maszynce razem z grzybami), dodać do podsmażonych grzybów, podlać niewielką ilością wody z grzybów, doprawić solą, pieprzem i dusić 10 minut. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Kapusta kiszona Mąka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować