Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

  • wyświetlono: 39888 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 1

Bez uszek z grzybami, nie ma Wigilii. Zawsze lepiły je moja Babcia i Mama. Lepię i ja.

  • 60min

Składniki

Ciasto na uszka:
1 kg mąki pszennej
2 żółtka
5 łyżek masła
1 1/2 szklanki ciepłej wody
sól

Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
200 g grzybów suszonych juz ugotowanych
150 g cebuli
1 jajko
3 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

  • ciasto na uszka1. Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło. Wbijamy żółtka. Wlewamy stopniowo wodę. Wyrabiamy szybko wolne, plastyczne ciasto. W miarę potrzeby do ciasta dolewamy nieco wody.
  • wałkowanie ciasta2. Dzielimy na części. Stolnicę podsypujemy mąką.
    Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Wykrawamy przy pomocy szklanki lub innego dowolnego przedmiotu- krążki.
  • nakładanie farszu z grzybów i kapusty3. Na każdy krążek z ciasta nakładamy łyżeczką farsz grzybowy z kapustą.
  • formowanie uszek4. Formujemy uszka, tzn zlepiamy wszystkie brzegi bardzo dokładnie, a następnie składamy na pół i zawijamy w uszko.
  • ulepione uszka5. Lepimy uszka do wyczerpania farszu.
  • 6. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Wrzucamy delikatnie uszka i gotujemy kilka minut do miękkości.
  • 7. Przygotowanie farszu:
    1 kg kapusty kiszonej
    200 g grzybów suszonych już ugotowanych
    150 g cebuli
    1 jajko
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
  • posiekane grzyby8. Farsz:
    Kapustę gotujemy do miękkości. W miarę potrzeby, gdy jest zbyt kwaśna- odlewamy wodę. Studzimy. Drobno siekamy.
    Grzyby gotujemy do miękkości. Studzimy. Drobniutko siekamy.
  • przesmażanie cebulki9. Cebulkę, posiekaną drobno, przesmażamy na masełku.
  • składniki farszu10. Miażdżymy czosnek.
    Wszystkie składniki farszu mieszamy razem. Wbijamy jajko, doprawiamy do smaku. Lekko podgrzewamy.
  • farsz z dodatkiem czosnku11. Gotowy farsz lekko studzimy.
  • uszka z barszczem czerwonym12. Gotowe zlepione, ugotowane uszka, podajemy na gorąco z barszczem czerwonym czystym.
    Smacznego życzę :)

Porady

Grzyby, jeżeli przygotowujemy danie w dniu Wigilii, gotujemy osobno i wywar przeznaczamy na zupę grzybową.
Barszczyk można na drugi, nie postny już dzień, wzbogacić rosołem.
Uszka można przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Można także ugotować i zamrozić gotowane.
Z tej porcji wychodzi ok. 150 sztuk uszek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapusta kiszonaWigiliaciasto pierogowegrzyby suszoneuszka z grzybamiuszka z kapustą i grzybami

Komentarze

Podobne przepisy

uszka z kapusta i grzybami

Dodane przez: Świeca Urszula

Uszka z kapustą i grzybami ( kozia bródka)

Tak przygotowane uszka robiłam...

Wigilijna kapusta z grzybami

Dodane przez: MonikaW

Wigilijna kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grzybami to...

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Dodane przez: Jaga85

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Uwielbiam zapach unoszący się po...

wigilijna kapusta z grochem

Dodane przez: karolinajedynak24

WIGILIJNA KAPUSTA Z GROCHEM I GRZYBAMI

Wigilia to czas gdzie spotyka się...

kapusta z grzybami i fasolą

Dodane przez: elka72

Wigilijna kapusta z grzybami i fasolą

W naszym rodzinnym domu odkąd pamiętam...

Kapusta z grzybami Wigilijna

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Kapusta z grzybami wigilijna

Kapusta z grzybami to świetna propozycja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE