Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

4.93 (206 ocen)

  • 60 min

Bez uszek z grzybami, nie ma Wigilii. Zawsze lepiły je moja Babcia i Mama. Lepię i ja.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na uszka:
    1 kg mąki pszennej
    2 żółtka
    5 łyżek masła
    1 1/2 szklanki ciepłej wody
    sól

    Farsz:
    1 kg kapusty kiszonej
    200 g grzybów suszonych juz ugotowanych
    150 g cebuli
    1 jajko
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
Wystaw ocenę:

4.93 (206 ocen)

Wigilijne uszka z grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na uszka 1. Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło. Wbijamy żółtka. Wlewamy stopniowo wodę. Wyrabiamy szybko wolne, plastyczne ciasto. W miarę potrzeby do ciasta dolewamy nieco wody.
  • wałkowanie ciasta 2. Dzielimy na części. Stolnicę podsypujemy mąką.
    Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Wykrawamy przy pomocy szklanki lub innego dowolnego przedmiotu- krążki.
  • nakładanie farszu z grzybów i kapusty 3. Na każdy krążek z ciasta nakładamy łyżeczką farsz grzybowy z kapustą.
  • formowanie uszek 4. Formujemy uszka, tzn zlepiamy wszystkie brzegi bardzo dokładnie, a następnie składamy na pół i zawijamy w uszko.
  • ulepione uszka 5. Lepimy uszka do wyczerpania farszu.
  • 6. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Wrzucamy delikatnie uszka i gotujemy kilka minut do miękkości.
  • 7. Przygotowanie farszu:
    1 kg kapusty kiszonej
    200 g grzybów suszonych już ugotowanych
    150 g cebuli
    1 jajko
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
  • posiekane grzyby 8. Farsz:
    Kapustę gotujemy do miękkości. W miarę potrzeby, gdy jest zbyt kwaśna- odlewamy wodę. Studzimy. Drobno siekamy.
    Grzyby gotujemy do miękkości. Studzimy. Drobniutko siekamy.
  • przesmażanie cebulki 9. Cebulkę, posiekaną drobno, przesmażamy na masełku.
  • składniki farszu 10. Miażdżymy czosnek.
    Wszystkie składniki farszu mieszamy razem. Wbijamy jajko, doprawiamy do smaku. Lekko podgrzewamy.
  • farsz z dodatkiem czosnku 11. Gotowy farsz lekko studzimy.
  • uszka z barszczem czerwonym 12. Gotowe zlepione, ugotowane uszka, podajemy na gorąco z barszczem czerwonym czystym.
    Smacznego życzę :)

Porady

Grzyby, jeżeli przygotowujemy danie w dniu Wigilii, gotujemy osobno i wywar przeznaczamy na zupę grzybową. Barszczyk można na drugi, nie postny już dzień, wzbogacić rosołem. Uszka można przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Można także ugotować i zamrozić gotowane. Z tej porcji wychodzi ok. 150 sztuk uszek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować