Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

4.99 (148 ocen)

  • 2 godz.

By tradycji stało się zadość na Wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą, np takich jak u mnie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ok 80sztuk:
    Ciasto:

    1 kg mąki pszennej
    1 jajko
    ok 1 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
    1 płaska łyżeczka soli

    Farsz:

    0,5kg kiszonej kapusty
    30 dkg suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin
    1 duża lub dwie małe cebule
    5 dkg margaryny np. Palma
    sól, pieprz do smaku

Wystaw ocenę:

4.99 (148 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podsmażamy cebulę 1. Obraną cebulę drobno siekamy, podsmażamy na margarynie.
  • Farsz 2. Grzyby przecedzamy, drobno kroimy i dodajemy wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Gotowy farsz 3. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Ciasto 4. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • Lepimy 5. Wałkujemy na grubość ok 3 mm, szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Obtaczamy w mące żeby nie przykleiły się do powierzchni na którą będziemy je odkładać.
  • Gotowe pierożki 6. Gotowe pierożki wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Porady

Kapustę przed smażeniem możemy przepłukać w zimnej wodzie- będzie mniej kwaskowa. Gotowe pierożki możemy omaścić odrobiną masła lub podsmażoną na maśle cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować