Zupa grzybowa wigilijna może być podana na wiele sposobów. Najczęściej jednak jest to danie przygotowane na bazie suszonych grzybów, zabielana, podawana z makaronem. Grzyby najlepiej jest wcześniej namoczyć, by nasz wywar był esencjonalny i aromatyczny. Jak to zrobić? Dowiesz się z naszego artykułu moczenie grzybów suszonych.

 

Zupa grzybowa wigilijna – jakie grzyby?

Jeśli nie macie sprawdzonego przepisu na barszcz grzybowy, podpowiadamy, jaką odmianę grzybów wybrać, by był aromatyczny i esencjonalny. Zaskoczeniem nie będzie, gdy napiszę, że najlepiej sprawdzą się podgrzybki i prawdziwki. To chyba najpopularniejsze odmiany, które jesienią suszymy, by zimą dodać do zupy grzybowej z suszonych grzybów.

Oczywiście jeśli ususzyliście też inne grzyby – maślaki czy kozaki, je również warto wrzucić do zupy. Barszcz wigilijny można też przygotować z jednej odmiany grzybów.

 

Zupa grzybowa – jak zrobić

Kolejnym krokiem, by przygotować barszcz grzybowy, jest zadbanie o dodatek świeżych warzyw. Marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, nadadzą zupie smaku. Nie musimy wcześniej gotować z nich bulionu. Wystarczy włoszczyznę obrać, pokroić i dodać do wywaru z grzybów, który otrzymamy po namoczeniu i ugotowaniu ich.

Kolejnym krokiem jest wybór dodatków. Przepisów na wigilijną zupę z grzybów jest wiele – można ją zmiksować i podać jako krem na przykład z dodatkiem grzanek czy groszku ptysiowego. Można też zostawić warzywa i grzyby w całości, a do zupy dodać ugotowany makaron. To chyba najpopularniejszy w naszym kraju sposób podawania tej potrawy.

My jednak nie lubimy nudy i zachęcamy, by w tym roku spróbować czegoś nowego. Dlatego w naszej galerii znajdziecie na przykład zupę grzybową wigilijną serwowaną z kaszą jaglaną. Można ją podać także z kaszą jęczmienną czy idealną towarzyszką grzybów – kaszą gryczaną.

Ostatnim krokiem jest zagęszczenie zupy. Możemy zrobić to na dwa sposoby. Zabielając zupę śmietanką, wzbogacając ją o zaprawkę z mąki pszennej i kwaśnej śmietany 18% lub przygotowując klasyczną zasmażkę – przesmażając mąkę i dodając do niej masło.

Tak przygotowana zupa grzybowa wigilijna doskonale smakuje natką pietruszki. Pamiętajmy też, by dobrze doprawić ją pieprzem i solą lub sosem sojowym.