Wigilijna zupa grzybowa

5 (172 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Ta zupa sprawia, że o każdej porze roku mogę sobie przypomnieć smak i zapach Świąt. Do jej przygotowania zawsze używam samodzielnie zebranych i ususzonych podgrzybków i borowików. Dzięki przesmażeniu grzybów na masełku zupa zyskuje bogaty smak i aromat.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • -1 szklanka suszonych podgrzybków
    -1 szklanka suszonych borowików
    -1 seler (z nacią)
    -1 cebula
    -1 por
    -1 pęczek natki pietruszki
    -2 pietruszki
    -5 marchewek
    -4 ziarna ziela angielskiego
    -3 listki laurowe
    -1 łyżka przyprawy uniwersalnej (najlepiej domowej)
    -2 łyżki masła
    -350 g śmietany 18%
    -1 l wrzątku (do wymoczenia grzybów)
    -3,5 l wody
    -pieprz
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Wigilijna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Moczymy przez minimum 2 godziny. Następnie odcedzamy (nie wylewamy wywaru).
  • bulion 2. Warzywa myjemy i obieramy. Nać selera, pietruszki oraz przełamany na pół por związujemy recepturką, obraną cebulę opalamy na palniku. Wrzucamy do garnka. Dodajemy obraną pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą i gotujemy godzinę. Po tym czasie dodajemy obraną, przekrojoną na pół marchew i gotujemy 20 minut.
  • zupa 3. W tym czasie na patelni z roztopionym masłem podsmażamy grzyby (około 5 minut od czasu do czasu mieszając). Z garnka wyławiamy cebulę, seler, pietruszkę oraz zieleninę. Wrzucamy podsmażone grzyby i wlewamy wywar w którym się moczyły. Dodajemy przyprawę uniwersalną, doprawiamy pieprzem. Gotujemy 20 minut.
  • 4. Śmietanę hartujemy z 1 łyżką wazową zupy, dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Zupę gotujemy jeszcze 2-3 minuty w razie potrzeby doprawiając jeszcze pieprzem. Podajemy czystą lub z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować