Wigilijna zupa grzybowa

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Tradycyjna potrawa wigilijna w domu rodzinnym mojego męża. Teraz także w moim. Bardzo aromatyczna i przepyszna :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 70 g grzybów suszonych - same kapelusze
    4 marchewki (ok. 50 dag)
    1 pietruszka (ok. 10 dag)
    1 mały seler (ok 10 dag)
    1/2 pora (zielona część)
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    1 szklanka śmietanki 30%
    2 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
    sól, pieprz mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wigilijna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i obieramy. Zalewamy litrem wody, dodajemy przyprawy, solimy i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości i odcedzamy, zachowując wywar. Marchewkę, pietruszkę i seler można wykorzystać np. do sałatki jarzynowej.
  • 2. Grzyby myjemy i zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Odstawiamy na co najmniej godzinę. Odsączamy, kroimy w paseczki i wkładamy do wywaru z warzyw wraz z wodą, w której się moczyły.
  • 3. Zupę zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
    Mąkę roztrzepujemy z połową szklanki zimnej wody i dodajemy do zupy, chwilę gotujemy i dodajemy śmietankę. Zagotowujemy. Zupę przed podaniem możemy ozdobić kleksem śmietanki.

Porady

Zupę można przygotować dzień wcześniej bez dodatku śmietanki, a przed podaniem zagotować i dodać śmietankę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować