Wigilijna galaretka z suszu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone owoce zalewamy wrzątkiem (około 1/2 litra) i zostawiamy na około godzinę.
Następnie dodajemy przyprawy korzenne, wino i cukier. Zalewamy litrem wodyi stawiamy na kuchenkę na mały ogień.
Kompot powinien gotować się na małym ogniu około 40 minut.
2.Odlewamy do szklanki kompotu i rozpuszczamy w nim 2 łyżki agar agar.
Dolewamy substancję do reszty kompotu i dokładnie mieszamy przez około 3 minuty.
Przygotowujemy salaterki.
Wyławiamy goździki.
Najpierw układamy na dnach salaterek owoce z kompotu. Odstawiamy salaterki w chłodne miejsce na 4 minuty.
Następnie wypełniamy salaterki kompotem. Tak zrobią się dwie warstwy w galaretce.
Wszystko odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
3.Delikatnie nożem oddzielamy galaretkę od ścianki naczynia wpuszczając tam nieco powietrza.
Kroimy pomarańczę na duże talary.
Przykrywamy naczynie talerzykiem z pomarańczą i odwracamy wszystko do góry nogami. Galaretka powoli spadnie na talerzyk.
Przed podaniem skrapiamy galaretkę sokiem z pomarańczy.
Dużym nożem kuchennym robimy czekoladowe wiórki. Przejedź ostrzem noża po całej powierzchni tabliczki czekolady. Ozdabiamy każdą porcję czekoladą i np listkami mięty.
Komentarze