Wigilijna galaretka z suszonych owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem i ściąć z niej 1/3 skórki. W rondelku umieścić suszone owoce, skórkę cytrynową, cynamon, goździki, kardamon i cukier. Zalać dwiema szklankami wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25-30 minut.
Wywar przecedzić przez gęste sitko, uzupełnić wrzącą wodą do objętości 0,5 litra, dodać żelatynę i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Owoce ułożyć w salaterkach i zalać przygotowaną galaretką. Kiedy wystygnie, wstawić do lodówki.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i szczyptę cukru waniliowego.
Stężałą galaretkę udekorować kleksami bitej śmietany. Posypać szczyptą cynamonu.
Komentarze