Wigilijna galaretka z suszonych owoców

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Aromatyczny deser jako alternatywa dla kompotu z suszu

Składniki:

  • 5 dag suszonych moreli
    5 dag suszonych śliwek
    5 dag suszonych fig
    5 dag rodzynek
    kawałek skórki z cytryny
    sok z cytryny
    3 goździki
    kawałek cynamonu
    1/2 łyżeczki suszonego kardamonu
    2-3 łyżki cukru
    10 g żelatyny instant
    do przybrania:
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    płaska łyżeczka cukru pudru
    szczypta cukru waniliowego
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kompot

Wigilijna galaretka z suszonych owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem i ściąć z niej 1/3 skórki. W rondelku umieścić suszone owoce, skórkę cytrynową, cynamon, goździki, kardamon i cukier. Zalać dwiema szklankami wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25-30 minut.
    Wywar przecedzić przez gęste sitko, uzupełnić wrzącą wodą do objętości 0,5 litra, dodać żelatynę i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
    Owoce ułożyć w salaterkach i zalać przygotowaną galaretką. Kiedy wystygnie, wstawić do lodówki.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i szczyptę cukru waniliowego.
    Stężałą galaretkę udekorować kleksami bitej śmietany. Posypać szczyptą cynamonu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kompot z suszu Suszone morele Suszone śliwki Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować