Wegańskie placki z kalafiora

4.5 (192 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wegańskie placki z kalafiora są naszym ulubionym daniem wakacyjnym. Genialnie proste w przygotowaniu, przepyszne i nie wymagające wielu składników. Bez jajek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0, 5 niedużego kalafiora
    woda do ugotowania oraz namoczenia płatków
    ok. 4 łyżek mąki z ciecierzycy
    ok. 4 łyżek płatków owsianych
    dowolne przyprawy: u mnie obowiązkowo papryka, kumin( kminek rzymski), trochę suszonego tymianku, sol, odrobinę pieprzu i kurkumy
    olej do smażenia
    Na sos:
    mały kubeczek jogurtu naturalnego
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka musztardy( u mnie słodkiej)
    sól, pieprz, ewentualnie przyprawy np. czosnek, papryka, drobno pokrojona świeża mięta, szczypiorek, liście pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Placki

Wegańskie placki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kalafior oczyszczamy, dzielimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Chwilę studzimy i rozgniatamy. Ja robię to widelcem, ponieważ lubię, gdy wyczuwalne są małe kawałki kalafiora w plackach.
    2. Podczas gdy kalafior gotuje się i stygnie, przygotujemy płatki owsiane:
    płatki zalewamy wodą( można wziąć wodę na której gotowaliśmy kalafiora) i odstawiamy do napęcznienia. Następnie mieszamy z kalafiorem i dodajemy mąkę z ciecierzycy i przyprawy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie podsypujemy mąką z ciecierzycy.
    3. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, a następnie smażymy małe, złote placuszki.
    Podajemy z sosem np. jogurtowym
    Składniki na sos mieszamy razem i dodajemy pokrojone zioła. Doprawiamy do smaku i podajemy z plackami. Smacznego :-)

Porady

Jogurtowy sos z musztarda bardzo pasuje do plackow.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować