1.Jajko wbić do miski. Wsypać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Krótko wymieszać. Dodać miękkie masło i utrzeć na puszystą masę, aby cukier się rozpuścił. Dodać kefir i szybko wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na masą jajeczno- maślaną. Zagnieść na elastyczne ciasto. Nakryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.
2.Ciasto podzielić na 20 części. Stolnicę lekko podsypać mąką i uformować 20 kulek z ciasta. Każdą kulkę lekko spłaszczyć dłonią i rozwałkować na cienki placek. Placki lekko naciąć z jednej strony kilkakrotnie, najlepiej radełkiem. Ostrożnie, tak aby nie przeciąć brzegu. Drugą stronę( tą nienaciętą) można lekko posmarować nadzieniem lub posypać np. makiem lub sezamem. Następnie zwinąć, zaczynając od nienaciętej strony.
Porady
Rogaliki można posypać kokoskami lub nadziać kremem orzechowym lub dżemem.
Komentarze