Truboczki

4.75 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Truboczki to miękkie i smaczne rogaliki na kefirze lub kwaśnej śmietanie. Bez drożdży, łagodne w smaku. Przepis pochodzi z kuchni wschodniej.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • na 20 sztuk

    1 jajko
    50 g cukru
    0, 5 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta soli
    100 g miękkiego masła
    150 g kefiru, jogurtu lub kwaśnej śmietany
    300 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ewentualnie na nadzienie: orzechy lub trochę dżemu, kremu orzechowego, czekoladowe kropelki, sezam, mak
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Truboczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko wbić do miski. Wsypać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Krótko wymieszać. Dodać miękkie masło i utrzeć na puszystą masę, aby cukier się rozpuścił. Dodać kefir i szybko wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na masą jajeczno- maślaną. Zagnieść na elastyczne ciasto. Nakryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.
  • Truboczki 2. Ciasto podzielić na 20 części. Stolnicę lekko podsypać mąką i uformować 20 kulek z ciasta. Każdą kulkę lekko spłaszczyć dłonią i rozwałkować na cienki placek. Placki lekko naciąć z jednej strony kilkakrotnie, najlepiej radełkiem. Ostrożnie, tak aby nie przeciąć brzegu. Drugą stronę( tą nienaciętą) można lekko posmarować nadzieniem lub posypać np. makiem lub sezamem. Następnie zwinąć, zaczynając od nienaciętej strony.

Porady

Rogaliki można posypać kokoskami lub nadziać kremem orzechowym lub dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować