Zajączki wielkanocne

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Zabawne, drożdżowe bułeczki ze słodkim nadzieniem. Podobają się dzieciom i dorosłym. I pięknie wyglądają w wielkanocnym koszyczku.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto:
    20 g drożdży
    200 ml mleka
    80 g cukru
    40 g masła
    1 jajko
    szczypta soli
    500 g mąki
    dodatkowo: 1 żółtko i łyżka mleka( do posmarowania)
    na nadzienie:
    300 g twarogu
    2 łyżki słodkiej śmietanki
    1 łyżki manny
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 jajko
    ewentualnie cynamon lub rodzynki
    gruby cukier( perlisty) na oczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Zajączki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkruszyć do letniego mleka. Posypać cukrem i 1-2 łyżkami mąki. Nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Masło rozpuscić w garnuszku i ostudzić przez chwil, nie może być za gorące. Mąkę, jajko, szczyptę soli i masło dodać do rozczynu. Dobrze zagnieść, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
  • 2. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrobić. Następnie rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Następnie pokroić ostrym nożem na 8 równych części( 4 X 2 ). Zostawiamy trochę ciasta na główki, uszka i ogonki. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.Twaróg rozetrzeć widelcem. Dodać pozostałe składniki i utrzeć łyżką do połączenia. Jeśli nadzienie jest za rzadkie dodać trochę mąki ziemniaczanej lub manny.
  • Zajączki wielkanocne 3. Na środek każdego kwadrata położyć nadzienie. Najpierw skleić dwa dłuższe boki, tak, aby szew był na środku. Następnie skleić dwa pozostałe. Obrócić tak, aby wszystkie szwy były na dole i podwinąć jeden krótszy bok. To będzie ,, zadek“ króliczka. Można jeszcze lekko popchać nadzienie w stronę podwinięcia, tak aby go uwypuklić. Resztę ciasta rozwałkować i małą szklaneczką wyciąć placki. Z każdego placka małą szklanką wyciąć uszka. Z resztek ulepić kulki na główki. Każdą główkę przyczepić z przodu bułeczki, a po bokach położyć uszka. Ulepić małe kulki z ciasta na ogonki i dokleić na górze zadka. Zrobić oczka.
  • Zajączki wielkanocne 4. Bułeczki umieścić na formie wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie (podczas pieczenia się połączą). Odstawić na 15- 20 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20- 25 minut na złoto.

Porady

Nadzienie można zrobić z dżemu, czekolady a nawet kiszonej kapusty i grzybów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki drożdżowe Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować