Zabawne, drożdżowe bułeczki ze słodkim nadzieniem. Podobają się dzieciom i dorosłym. I pięknie wyglądają w wielkanocnym koszyczku.
45 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
na ciasto:
20 g drożdży
200 ml mleka
80 g cukru
40 g masła
1 jajko
szczypta soli
500 g mąki
dodatkowo: 1 żółtko i łyżka mleka( do posmarowania)
na nadzienie:
300 g twarogu
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżki manny
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
ewentualnie cynamon lub rodzynki
gruby cukier( perlisty) na oczy
Zajączki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wkruszyć do letniego mleka. Posypać cukrem i 1-2 łyżkami mąki. Nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Masło rozpuscić w garnuszku i ostudzić przez chwil, nie może być za gorące. Mąkę, jajko, szczyptę soli i masło dodać do rozczynu. Dobrze zagnieść, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
2.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrobić. Następnie rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Następnie pokroić ostrym nożem na 8 równych części( 4 X 2 ). Zostawiamy trochę ciasta na główki, uszka i ogonki. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.Twaróg rozetrzeć widelcem. Dodać pozostałe składniki i utrzeć łyżką do połączenia. Jeśli nadzienie jest za rzadkie dodać trochę mąki ziemniaczanej lub manny.
3.Na środek każdego kwadrata położyć nadzienie. Najpierw skleić dwa dłuższe boki, tak, aby szew był na środku. Następnie skleić dwa pozostałe. Obrócić tak, aby wszystkie szwy były na dole i podwinąć jeden krótszy bok. To będzie ,, zadek“ króliczka. Można jeszcze lekko popchać nadzienie w stronę podwinięcia, tak aby go uwypuklić. Resztę ciasta rozwałkować i małą szklaneczką wyciąć placki. Z każdego placka małą szklanką wyciąć uszka. Z resztek ulepić kulki na główki. Każdą główkę przyczepić z przodu bułeczki, a po bokach położyć uszka. Ulepić małe kulki z ciasta na ogonki i dokleić na górze zadka. Zrobić oczka.
4.Bułeczki umieścić na formie wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie (podczas pieczenia się połączą). Odstawić na 15- 20 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20- 25 minut na złoto.
Porady
Nadzienie można zrobić z dżemu, czekolady a nawet kiszonej kapusty i grzybów.
Komentarze