Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler

4.75 (187 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Każdy ma swój ulubiony przepis na placki. Jedni kochają chrupiące, inni delikatne i puszyste. Tym razem postanowiłam przygotować je według przepisu Magdy Gessler i muszę przyznać, że są wyśmienite - prawdziwy smak ziemniaka, otulony chrupiącą koronką :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
    - 2 cebule
    - 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
    - 2 jajka
    - 2 - 3 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
    - sól i pieprz
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.75 (187 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane wg magdy gessler - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie). Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Życzę smacznego! :)

Porady

*placki możemy smażyć na oleju lub na smalcu * śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć także gęstego jogurtu * kształt i grubość placków zależna jest od sposobu nałożenia masy oraz naszych upodobań

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować