Wegańskie drożdżówki z cynamonem

4.46 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bułeczki z tego przepisu rosną idealnie i zapewniam, że Wam też się uda.
Najważniejsze, że są w 100 % roślinne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej, można zrobić 1;1 z razową
    - 4 łyżeczki cukru
    - pół kostki drożdży, 50g.
    - 3 łyżki mleka sojowego, lub innego
    - 3 łyżeczki margaryny roślinnej
    - pół szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody




    Nadzienie:
    - 4 łyżki cynamonu
    - 4 łyżeczki margaryny roślinnej
    - 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.46 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Wegańskie drożdżówki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Najpierw musimy zrobić zaczyn, Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę cukru i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
    - margarynę roślinną rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do niej resztę cukru.
    - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, margarynę z cukrem i zaczyn.
    - wyrabiamy gładkie ciasto, które nie klei się do palców.
    - Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około godzinę.
    - gdy ciasto rośnie mamy czas na przygotowanie nadzienia, margarynę rozpuszczamy, a w małej miseczce mieszamy cukier z cynamonem.
    - wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na kształt prostokąta, smarujemy margaryną, posypujemy cynamonem z cukrem i wycinamy paski wzdłuż. Paski powinny mieć około 3 cm szerokości.
    - Każdy paseczek zwijamy nadzieniem do spodu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, by zachować około centymetrowe odległości między bułeczkami.
    - pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze 20 minut.
    - pieczemy w 180 C, przez około 10-15 minut.

    Bułeczki możemy podawać z dżemem, cukrem pudrem lub same, same też smakują super :)

Porady

- Ciasto drożdżowe, w przeciwieństwie do kruchego, uwielbia długie wyrabianie. Drożdże lubią ciepło naszych dłoni, to pomaga im lepiej wyrosnąć. - Idealne ciasto drożdżowe nie klei się do palców, podczas wyrabiania można dodać trochę mąki, w razie gdyby było zbyt kleiste. - W przypadku ciasta drożdżowego z maki pełnoziarnistej, może okazać się konieczne dodanie odrobiny mleka lub wody, ponieważ mąka razowa chłonie więcej płynów niż ta wysoko oczyszczona. - Woda, mleko i inne ciecze dodawane do ciasta drożdżowego powinny być ciepłe, ale nie gorące. Zbyt ciepłe mogą spowodować, że drożdże zostaną "zabite" i ciasto nie urośnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować