Wegańskie drożdżówki z cynamonem

  • wyświetlono: 4588 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bułeczki z tego przepisu rosną idealnie i zapewniam, że Wam też się uda. Najważniejsze, że są w 100 % roślinne.

cupcake-306551_640
  • 1 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

- 2 szklanki mąki pszennej, można zrobić 1;1 z razową
- 4 łyżeczki cukru
- pół kostki drożdży, 50g.
- 3 łyżki mleka sojowego, lub innego
- 3 łyżeczki margaryny roślinnej
- pół szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody




Nadzienie:
- 4 łyżki cynamonu
- 4 łyżeczki margaryny roślinnej
- 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Wegańskie drożdżówki z cynamonem

  • 1. - Najpierw musimy zrobić zaczyn, Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę cukru i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
    - margarynę roślinną rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do niej resztę cukru.
    - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, margarynę z cukrem i zaczyn.
    - wyrabiamy gładkie ciasto, które nie klei się do palców.
    - Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około godzinę.
    - gdy ciasto rośnie mamy czas na przygotowanie nadzienia, margarynę rozpuszczamy, a w małej miseczce mieszamy cukier z cynamonem.
    - wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na kształt prostokąta, smarujemy margaryną, posypujemy cynamonem z cukrem i wycinamy paski wzdłuż. Paski powinny mieć około 3 cm szerokości.
    - Każdy paseczek zwijamy nadzieniem do spodu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, by zachować około centymetrowe odległości między bułeczkami.
    - pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze 20 minut.
    - pieczemy w 180 C, przez około 10-15 minut.

    Bułeczki możemy podawać z dżemem, cukrem pudrem lub same, same też smakują super :)

Porady

- Ciasto drożdżowe, w przeciwieństwie do kruchego, uwielbia długie wyrabianie.
Drożdże lubią ciepło naszych dłoni, to pomaga im lepiej wyrosnąć.
- Idealne ciasto drożdżowe nie klei się do palców, podczas wyrabiania można dodać trochę mąki, w razie gdyby było zbyt kleiste.
- W przypadku ciasta drożdżowego z maki pełnoziarnistej, może okazać się konieczne dodanie odrobiny mleka lub wody, ponieważ mąka razowa chłonie więcej płynów niż ta wysoko oczyszczona.
- Woda, mleko i inne ciecze dodawane do ciasta drożdżowego powinny być ciepłe, ale nie gorące.
Zbyt ciepłe mogą spowodować, że drożdże zostaną "zabite" i ciasto nie urośnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dietetycznebułeczkiwegańskiebez tłuszczuniskokalorycznez cynamonemcynamonowepszenne

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z makiem

Dodane przez: Anitka0804

Drożdżówki z makiem

Często je piekę. Pysznie smakują...

Drożdżówka z kakao.

Dodane przez: gogusia

Drożdżówka z kakao

Na śniadanko poleca się drożdżówka...

drożdżówki z masą makową

Dodane przez: Anitka0804

Drożdżówki z masą makową

Smaczne i puszyste drożdżówki z...

Drożdżówki z budyniem i jagodami

Dodane przez: Martyna1991

Drożdżówki z budyniem i jagodami

Domowe drożdżówki pachnące masłem...

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Najlepszy sposób na wykorzystanie...

Drożdzowa bułka z masą orzechową

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Drożdżówka z masą orzechową

Drożdżówka z masą orzechową jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE