Weronika Maksymiuk
Bułeczki z tego przepisu rosną idealnie i zapewniam, że Wam też się uda.
Najważniejsze, że są w 100 % roślinne.
4.46 (194 ocen)
Porady
- Ciasto drożdżowe, w przeciwieństwie do kruchego, uwielbia długie wyrabianie. Drożdże lubią ciepło naszych dłoni, to pomaga im lepiej wyrosnąć. - Idealne ciasto drożdżowe nie klei się do palców, podczas wyrabiania można dodać trochę mąki, w razie gdyby było zbyt kleiste. - W przypadku ciasta drożdżowego z maki pełnoziarnistej, może okazać się konieczne dodanie odrobiny mleka lub wody, ponieważ mąka razowa chłonie więcej płynów niż ta wysoko oczyszczona. - Woda, mleko i inne ciecze dodawane do ciasta drożdżowego powinny być ciepłe, ale nie gorące. Zbyt ciepłe mogą spowodować, że drożdże zostaną "zabite" i ciasto nie urośnie.
Komentarze