Twarogowe oponki

4.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i puszyste oponki. Ciasto zrobiłam z twarogu z dodatkiem jogurtu, ksylitolu i mąki orkiszowej. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g twarogu
    2 żółtka
    1/3 szkl ksylitolu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    150 g jogurtu greckiego
    szczypta soli
    2 szkl mąki orkiszowej jasnej
    1 i 1/2 łyżeczki sody
    1 łyżka soku cytrynowego
    kilka łyżek mąki do podsypania
    olej do smażenia
    cukier puder z ksylitolu
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Oponki

Twarogowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przeciskamy przez praskę do miski i dodajemy żółtka, jogurt, ksylitol, cukier waniliowy i mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę, sodę, sól i wlewamy sok z cytryny. Zagniatamy ciasto.

    Stolnicę podsypujemy mąką i przekładamy ciasto, ponownie zagniatamy i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka i małym kieliszkiem środki. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, wkładamy oponki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprószamy pudrem z ksylitolu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Oponki twarogowe

To może cię zainteresować