Pieczone oponki twarogowe

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wczoraj wieczorem upiekłam oszukane donaty z twarogu o smaku migdałowym i muszę przyznać, że wyszły całkiem smaczne. To dobra alternatywa dla prawdziwych pączków i oponek, które, niestety, są bardzo kaloryczne. Jeśli jesteście na diecie, ale chcielibyście w mniej kaloryczny sposób uczcić tłusty czwartek, to polecam Wam ten prosty przepis na pyszne oponki. Jeden taki donat ma około 170kcal i idealnie nadaję się na drugie śniadanie, które możecie zabrać do pracy lub na uczelnie. Polecam

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
    – 110g mąki ryżowej
    – 1 jajko
    – 2 łyżki aromatu migdałowego (lub innego wg smaku)
    – słodzidło wg smaku ( u mnie 15g ksylitolu)
    – 2g proszku do pieczenia
    – sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Oponki

Pieczone oponki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozetrzeć z jajkiem i ksylitolem, dodać resztę składników, oprócz sezamu i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miękkie i klejące się, ale nie dodawajcie więcej mąki, aby oponki nie były zbite i twarde po upieczeniu. Gotowe ciasto podzielić na 5 równych części. Dłonie oprószyć mąką, z podzielonych części zrobić kuleczki, spłaszczyć, palcem wydrążyć dziurkę i uformować oponki. Gotowe oponki wyłożyć na na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować