Oponki z piekarnika

3.88 (95 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pieczone oponki serowe to obłędny przysmak nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, lekkie i niskokaloryczne. Ciasto robi się szybko, ponieważ wystarczy tylko wymieszać składniki. Z wyrobionego ciasta wykrawa się oponki, a potem wstawia do pieca. Oto łatwy przepis na oponki z serem z piekarnika.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    250 g chudego białego sera
    2 żółtka
    1 jajko
    1 opakowanie cukru z wanilią
    3 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany 18 proc.
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Białko jajka
    Cukier
Wystaw ocenę:

3.88 (95 ocen)

Zobacz również:

Oponki

Oponki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Wymieszać.
    Dodać rozgnieciony widelcem biały ser, wlać śmietanę oraz wbić jajko i żółtka. Wyrobić, aż powstanie jednolite ciasto, a następnie rozwałkować.
    Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykroić kółka. Za pomocą kieliszka lub bardzo małej okrągłej foremki na środku wyciąć mniejsze otwory. Oponki najpierw smarować od góry odrobiną białka jajka, a następnie posypać cukrem. Oponki układać w małych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 10 minut.
    Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
    Oponki można też upiec bez cukru, wtedy po ostygnięciu można ozdobić je polewą lub oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować