Oponki twarogowe

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pewnie każdy ma jakiś swój ulubiony przepis oponki - ja przedstawię Wam swój. Oponki robią się błyskawicznie, a znikają jeszcze szybciej. Są mięciutkie, puszyste i na drugi dzień smakują tak samo wyśmienicie. Polecam :)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 360g twarogu półtłustego drobno mielonego
    – 360-370g mąki (u mnie tortowa)
    – cukier wg smaku (u mnie około 40g)
    – 120g śmietany 18%
    – 1 jajko
    – 1 łyżka sody oczyszczonej
    – ekstrakt wanilii wg smaku
    Około 1 litr oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Oponki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozetrzeć z cukrem, jajkiem, ekstraktem z wanilii i śmietaną, dodać mąkę przesianą razem z sodą, wymieszać dokładnie i zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1,5cm. Wyciąć szklanką lub foremką kółka o średnicy około 7cm, w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółka.
    Nagrzać tłuszcz do około 175 stopni C, wkładać po kilka oponek i smażyć na rumiano przez około 1,5minuty z każdej strony. Gotowe oponki wykładać na ręczniki papierowe. Wystudzone oponki posypać cukrem pudrem lub maczać w lukrze albo roztopionej czekoladzie.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować