Pewnie każdy ma jakiś swój ulubiony przepis oponki - ja przedstawię Wam swój. Oponki robią się błyskawicznie, a znikają jeszcze szybciej. Są mięciutkie, puszyste i na drugi dzień smakują tak samo wyśmienicie. Polecam :)
25 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
– 360g twarogu półtłustego drobno mielonego
– 360-370g mąki (u mnie tortowa)
– cukier wg smaku (u mnie około 40g)
– 120g śmietany 18%
– 1 jajko
– 1 łyżka sody oczyszczonej
– ekstrakt wanilii wg smaku
Około 1 litr oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
Oponki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg rozetrzeć z cukrem, jajkiem, ekstraktem z wanilii i śmietaną, dodać mąkę przesianą razem z sodą, wymieszać dokładnie i zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1,5cm. Wyciąć szklanką lub foremką kółka o średnicy około 7cm, w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółka.
Nagrzać tłuszcz do około 175 stopni C, wkładać po kilka oponek i smażyć na rumiano przez około 1,5minuty z każdej strony. Gotowe oponki wykładać na ręczniki papierowe. Wystudzone oponki posypać cukrem pudrem lub maczać w lukrze albo roztopionej czekoladzie.
Smacznego :)
Komentarze